Statiunea Beliș se situează pe malul lacului de acumulare Fântânele-Beliș și reprezintă alegerea excelentă pentru oamenii ce iubesc natura și sporturile. Pescuitul sportiv, excursiile cu bicicleta, mountain bikingul, schi-ul nautic, plimbarea pe lac cu barca cu vâsle, cât și plimbarea cu barca cu motor sunt doar o parte din activitățile ce tratează garantat surmenajul psihic și intelectual, nevrozele astenice sau pur și simplu, plictiseala. În locul unde se situază comuna se întalnesc Muntii Gilaului cu Muntii Bihor-Vladeasa. Împreuna, aceste două elemente oferă priveliștea unui baraj hidrografic magnific, ce îți bucură privirea.
Plecând din Cluj-Napoca, sunt de parcurs 63 de km până la Lacul Beliș, distanță care se poate acoperi în aproximativ o oră. Traseul merge de la ieșirea din Cluj spre Oradea, pe E60, și traversează , Gilău, Căpușu Mare. După aceasta din urmă, traseul părăsește E60 și face stânga pe 108C, spre localitatea Mănăstireni, de unde se intră pe 103C. Continuând astfel, după Râșca, drumul ajunge în Beliș. Acesta este locul perfect pentru un weekend în care doriți să vă relaxați sau pentru o ieșire cu familia din orașul zgomotos. Având o încărcătură istorică puternică o să vă cucerească iar foșnetul frunzelor din pădure o să vă inducă o stare de liniște.
Dacă sunteți pasionat de istorie și în același timp, pregătit să încercați lucruri noi, scufundarea în Lacul Belis pare a fi o alternativă placuta de petrecere a timpului liber pentru dumneavoastra. În trecut, căsutele din sat au fost mutate întrucat pe vechea vatra s-a construit un baraj hidrografic. Singura clădire care a rămas acolo este biserica satului, a cărei ruine înca se mai pot observa iețind din apă, în zilele extrem de secetoase de vară. In zilele calde, dar totuși lipsite de secetă, scufundarea în lac oferă turiștilor o oarecare doză de mister, aceștia având posibilitatea de a admira unica construcție ce nu a fost mutată din “vechiul sat”, o biserică ce datează încă din secolul al IV-lea.
Sunt o mulțime de locuri de cazare potrivite pentru toate buzunarele și nevoile. Restaurantele oferă o gamă largă de produse și delicatese alătuti de un decor care o să te surprindă. Dar adevăratul motiv pentru care vi la Belis-Fântânele este natura. Este locul perfect pentru turiștii care au nevoie de o gură de aer curat, să uite de zgomotul orașului, înconjurați de apă cristalină, brazi măreți, adieri îmbietoare ale vântului și liniște. Agrementul Beliș este un colț de rai, aflat la granița dintre istoria țăranilor alungați din casele lor și frumusețea oferită de munții care îl înconjoară, lac și marile păduri.
Dacă intenționezi să stai câteva zile în acest colț de rai, poți lua în calcul și vizitarea unora dintre următoarele obiective turistice din apropiere pentru a duce experieța ta la un alt nivel: Biserica fortificată de la Văleni, Poiana Florilor, Cetățile Radesei, Peștera Urșilor, Peștera Alunu, Cheile Someșului Cald, Peștera Zmeilor, Bradul lui Horea din Pădurea Scoruset sau Peștera Piatra Ponorului.
Toate acestea fac ca stațiunea Beliș să fie perfectă pentru o vacanță de vară alături de familia sau prietnii tăi. O vacanță de vară pe care cu sigurață nu o vei uita degrabă, aerul unic al locului rămânându-ți împregnat în suflet.