Blog

Destinatii de vacanta care te provoaca la… relaxare

Vara abia a început și știm că o dată cu soarele arzător care ne prăjește pielea s-a trezit și spiritul tău dornic de distracție, călătorit și aventură. România are o mulțime de zone frumoase care ne dau impresia că pătrundem intr-o altă lume iar stașiunea Beliș-Fântânele este unul dintre aceste locuri.

Dacă incă nu ti-ai pregătit o listă cu locuri pe care vrei să le vizitezi vara aceasta, este momentul să începi. În capul listei așează zona de agrement Beliș și nu o să rămâi dezamgit. Având o puternică încărcătură istorică dar și o priveliște uimitoare te îndeamnă la relaxare. Este locul perfect pentru o te pierde pe tine însuți printre brazii înalți și satele de poveste.

Plecând din Cluj-Napoca, sunt de parcurs 63 de km până la Lacul Beliș, distanță care se poate acoperi în aproximativ o oră. Sunt o mulțime de locuri de cazare potrivite pentru toate gusturile și buzunarele. Având posibilitatea de a alege dintre o mulțime de activități puse la dispoziție pentru a descoperii cu adevărat locul și a vă distra. printre acestea se enumeră: pescuitul sportiv, excursiile cu bicicleta, mountain bikingul, schi-ul nautic, plimbarea pe lac cu barca cu vâsle, cât și plimbarea cu barca cu motor.

relaxare belisPe imensitatea Lacului Beliș se află și barajul Fântânele, o construcție impresionantă, înaltă de 95.50 m, lungă de 400 m și lată la bază de 264 m. Barajul a fost construit pe albia râului Someșul Cald, în perioada 1970-1974, având scop hidroenergetic.

În perioada construirii barajului, locuitorii vechii comune Beliș au fost nevoiți să se mute în actualul sat, deoarece apele au cuprins fostele așezări. Acestea nu mai sunt vizibile astăzi decât în perioadele de secetă, când nivelul apei scade foarte mult. Cele mai celebre asemenea ruine sunt cele ale bisericii din fostul sat Giurcuța de Jos. Înainte ca biserica să fie înghițită de ape definitiv, aceasta era vizibilă de orinde te uitai deoarece era construită pe o magură, iar casele locuitorilor moți erau construite în jurul acesteia parcă gravitand continuu, atrase de o forță nevăzută ochiului uman. Îndiferent de anotimp, biserica rămânea un punct de reper pentru moți și aceștia făceau ce făceau și mereu se regăseau și se întorceau în sânul acesteia.

Vara, când apa lacului scade, locuitorii pot vederea cum răsar din imensa întindere de apă vârfurile vechii biserici, dar și casele aflate la zeci de metri sub apa. În anotimpul verii, amatorii de scufundări au parte de peisaje incredibile atunci când înoata pe vechile străzi ale Belisului.

Dacă înteționezi să îți petreci aici o perioadă mai lungă de timp îți recomandăm să vzitezi și alte câteva obiective aflate la mică distanță precum: Biserica fortificată de la Văleni, Poiana Florilor, Cetățile Radesei, Peștera Urșilor, Peștera Alunu, Cheile Someșului Cald, Peștera Zmeilor, Bradul lui Horea din Pădurea Scoruset sau Peștera Piatra Ponorului.

De asemenea, mai poate fi vizitată și Cascada Răchițele (Valul Miresei), care se află la 30 de km de Beliș. Este o cascadă de circa 50 m înălțime care are două trepte de cădere. Locul este înconjurat de o legendă stristă conform căreia o mireasă a căzut în ziua nunții de pe stânci, iar voalul i-ar fi rămas agățat. Lacrimile nuntașilor care au plâns-o pe fată au format cascada.

 

ro_RORomână