Vine iarna in Muntii Apuseni

Iarna se apropie cu pasi mici, mici, si odata cu aceasta ne trec prin minte toate activitatile de iarna la care putem lua parte. Parca putem deja vizualiza toate locurile pe care le putem vizita, parca deja simtim aerul tare si curat de munte dupa care tanjim in lunile toride de vara.

pensiune vis alpin curtea iarnaPe timp de iarna nu trebuie sa convingi pe cineva sa mearga la munte, deoarece aceasta este destinatia preferata a tuturor atunci cand zapada isi face aparitia. Pe timp de iarna, desi natura este „moarta” ne putem bucura de niste peisaje superbe, de care putem avea parte doar in acest sezon.

Pentru cei care nu au ajuns in Muntii Apuseni pana acum sau ce care nu au reusit sa ii strabata in totalitate, astazi va facem cunostiinta cu satul Belis, resedinta comunei cu acelasi nume, atestat documentar in anul 1369, sub numele de „Flavia Beles”. Satul a fost stramutat in urma realizarii lacului de acumulare Fantinele-Belis pe un platou aflat la aproximativ 1200 metri altitudine, in zona muntilor Gilau.

Este un loc deosebit de pitoresc, inconjurat de paduri de conifere, cu apa rece si foarte curata, unde poti pescui, sta la plaja sau sa te plimbi cu barca, bineinteles pe timp de vara.  Poti opta aici pentru cazare Belis, existand in statiune mai multe hoteluri si cabane, precum si restaurante.

            Statiunea Belis

Comuna Belis este printre cele mai importante zone turistice ale judetului Cluj, avand peste 30 de pensiuni agroturistice, fiind destinatia favorita de vara/iarna a turistilor atat din judetul Cluj cat si din zonele invecinate. Aici exista o serie de obiective turitice pe care le puteti vzita: Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Belis; Barajul de la Fantanele; Biserica ortodoxa de lemn monument istoric din Giurcuta de Sus; Biserica de lemn din Poiana Horii; Biserica de lemn din Balcesti; Biserica de lemn din Dealu Botii, etc.

In anul 1970 a fost construit barajul Belis-Fantanele, una dintre cele mai spectaculoae atractii turistice din zona Belis. Locul atrage anual ca un magnet pe multi iubitori ai naturii, drumetiilor, sporturilor de apa, si de iarna, dornici de vacanta departe de zgomotul oraselor. In plus, nu este o destinatie cumpa, astfel ca un weekend la o pensiune Belis nu va reprezenta o gaura in bugetul familiei.

Aceasta destinatie de vacanta se afla la 1050 m deasupra marii Negre, in muntii Apuseni, intr-un loc la nord-vest al muntilor Gilau. Turistic vorbind Belisul se afla in imediata vecinatate al Parcului Natural Apuseni,  un loc extraordinar de frumos. Din punct de vedere demografic populatia a tot scazut si tot scazut din 1966 incoace, cert este faptul ca acum sunt vreo 1200 locuitori care in sezon cel putin se dubleaza daca nu se tripleaza.

Asadar ce putem ace iarna aceasta in statiunea Belis? In primul rand trebuie sa ne imbracam bine si sa nu lasam temperaturile sa ne ia pofta de vizitat aceste locuri ata de minunate.

 

            Barajul si statiunea Fantanele

Este un lac creat de mana omului, cu o latime de numai putin de 13 km. Barajul se afla la inaltimea de 996 m deasupra marii, dimensiunile sale sunt 400 m lungime, latimea la baza 264 m cu o inaltime de 95m. Statiunea Fantanele in sine nu este intinsa doar cateva hoteluri si pensiuni asigura cazare pe langa alte imobile private. In sezon este mai multa animatie, vara se pot inchiria ambarcatiuni, se poate practica schiul nautic sau alte sporturi de apa, iar in sezonul rece schiorii sunt asteptati pe partie, asadar inarmati-va cu pofta de distractie.

Iesind din Fantanele, la circa 4m puteti urca pe Dealul Negru acolo unde se afla Belisul. In aceasta zona puteti observa un mic parculet amenajat, in mijlocul caruia se afla un bust apartinand lui Avram Iancu, o banca, drapelul Romaniei si o mica imprejmuire. In spatele parculetului se afla Biserica Penticostala din Belis, o cladire ceva mai noua. Urcand spre centrul comunei puteti observa cateva cladiri publice. Prima, in partea dreapta este Oficiul Postal, iar la stanga functioneaza Punctul de Informare Turistica Belis, cea mai importanta institutie pentru turisti, deci aveti de unde culege informatii referitor la zona.

 

            Biserica de lemn din Belis

Este un lacas de cult din categoria celor stramutate. Originalul se afla jos in fosta Giurcuta de Jos (Belisul de astazi) inca in 1820. Fiind incendiata, in anul 1848 s-a construit alta, respectiv cea pe care o vedem in prezent. Dupa constructia barajului, aceasta a fost mutata si dusa in locul in care se afla astazi. Biserica poarta hramul Sfintilor Arhanghel Mihail si Gavril. In dreapta caii de acces catre biserica se va putea observa un camping cu casute, pentru cei interesati de cazare.