Blog

Triathlon Belis 2018

Cea de-a doua editie a ENDURACE Triathlon Belis va avea loc in 26 august si va reprezenta cea de-a 3-a etapa in circuitele RTS si CTS. Localitatea Belis este poarta deschisa a Ardealului fiind situata la poalele masivului Vladeasa din Muntii Apuseni,  se afla la o distanta de 27 km de orasul Huedin, de municipiul Cluj-Napoca la 77 km si de municipiul Oradea la 133 km.

Numai la doi pasi se afla Lacul de acumulare Fantanele ce ofera privelistea unui baraj hidrografic superb, una dintre numeroasele atractii Belis.

Concurentii se vor intrece in cele doua probe ale Endurance Triathlon – olimpica si half. La proba half – cea mai solicitanta – ei vor inota 1.9km, vor parcurge pe bicicleta traseul de 89km si vor alerga 18km, fara pauza. La proba
olimpica – cea mai rapida – concurentii se vor intrece pe distante ceva mai mici, dar totusi considerabile: 1.5km inot, 39km ciclism si 9km alergare. Competitiile fac parte din circuitele nationale ale Federatiei Romane de Triatlon.
La start sunt asteptati si anul acesta peste 300 de sportivi profesionisti si amatori, atat din tara, cat si din strainatate. Cei mai multi se vor intrece la triatlon, un sport din ce in ce mai popular in Romania. Startul competitiilor va
avea loc, in ambele zile, in zona Complexului Belis-Fantanele, judetul Cluj, in apropiere de baraj.

Sambata sportivii iau startul la ora 9:30, iar duminica la ora 10:00. Startul se va da din apa din zona Compexului Turistic Belis-Fantanele, in apropiere de baraj. Traseul presupune parcurgerea inot a distantei de 1500m, respectiv 1900m pana la zona de tranzitie.
In general pe timpul verii lacul are o temperatura de 20-24.

Daca apa are o temperatura sub 18 grade, este posibila inlocuirea probei de inot cu o proba scurta de alergare! Costumele de neopren sunt permise daca apa are sub 25 de grade; daca apa are peste 25 de grade costumul de neopren reprezinta un pericol de supraincalzire si nu se va permite utilizarea acestuia.
Participantii, obligatoriu, trebuie sa dispuna de echipament, dupa cum urmeaza: bicicleta, functionala si de preferinta cursiera, obligatoriu cu sistem de franare functional, casca de ciclism potrivita ca marime si fixata corespunzator, cat si vizual de catre voluntari pe traseul de ciclism. Toate acestea vor fi verificate la check-in.

Endurance Triathlon Belis este inclusa in calendarul competitional al Federatiei Romane de Triatlon, fiind cea de-a patra etapa in circuitele nationale de sosea. Castigatorul editiei 2016, David Ruzsas, va fi prezent si anul acesta la
start.

Lacul Belis-Fantanele este un lac artificial de acumulare, aflat in Muntii Gilaului, judetul Cluj, proiectat si amenajat in anii 1970-1974, in scop hidroenergetic. Pe malul lacului, se afla statiunea Fantanele, statiune climaterica de interes local. Aceasta este foarte cautata de turisti, nu doar prin prisma oportunitatilor de odihna si relaxare, pentru diversele tipuri de activitati lac Belis cat si pentru oportunitatile de a face drumetii pe diverse trasee din zona. Alte atractii pentru turisti le reprezinta partia de schi sau posibilitatea practicarii de sport nautic pe lac, cu barci sau hidrobiciclete, facand aceasta destinatie varianta potrivita pentru un concediu in orice anotimp.

ro_RORomână