Blog

Peştera Gheţarul Scărişoara

Aflată la o altitudine de 1165 m, la marginea platoului carstic Scărişoara,peştera are o lungime totală de 720 m şi o adâncime de 105 m. Accesul se face printr-un aven de 48 de metri adâncime şi 60 de metri în diametru.

Impresionante sunt galeriile peşterii, de laSala Mare, cu un diametru de aproximativ 47 m, la Sala Mică şi Biserica. În partea de sud a Sălii Mari se deschide intrarea largă de 15 m şi înaltă de 7 a Galeriei Maxim Pop, care coboară 68 m pentru a se continua cu Rezervaţia Mare a peşterii, de unde se urcă în Catedrală, frumos concreţionată şi lipsită de gheaţă. Din Catedrală, printr-o mică fereastră se trece în Culoarul Coman, cel mai cald sector al peşterii (+5 °C), lipsit de gheaţă, dar bogat în concreţiuni calcitice. Tot din Sala Mare se ajunge în Rezervaţia Mică, prin coborârea unei faleze de gheaţă înaltă de 14 m. Palatul Sânzienei – la nord-estde Rezervaţia Mică,este şi el lipsit de gheaţa şi concreţionat.

Blocul de gheaţă are un volum de 75.000 m3 şi o grosime medie de 16 m şi se găseşte cantonat în Sala Mare, formând planşeul acestei săli, de unde se prelungeşte sub forma unor limbi de gheaţă în Rezervaţia Mare, Biserică şi Rezervaţia Mică. În aceste trei săli, la o oarecare distanţă de blocul de gheaţă se dezvoltă stalagmite de gheaţă, cu dimensiuni variabile, de la câţiva cm la peste 10m (în Biserică). Blocul de gheaţă care are o vârstă de 3.500 ani, însă stalagmitele sunt sortite uneori pieirii de la un an la altul.

Traseul poate fi parcurs cu maşina pe drumuri naţionale, judeţene şi comunale:Beliş – Bălceşti – Dealu Boţii – Doda Pilii – Padiş

Starea drumurilor, eventual alte trasee disponibile se pot verifica în timp real pe www.trafficguide.ro sau pe www.cnadnr.ro

Timp estimat: 45 km – 1 h 20 min.

ro_RORomână