Biserica de lemn din Beliș, strămutată din Giurcuța de Jos, localitate acoperită parțial de apele barajului Fântânele-Beliș, are hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, dar nu figurează pe noua listă a monumentelor istorice.
În fostul sat a existat încă înainte de 1820 o comunitate de credincioși ortodocși, cu preoți stabili și biserică pentru cult. În timpul revoluției de la 1848 biserica a fost incendiată, iar credincioșii au reușit să-și ridice abia în 1862 un nou lăcaș de rugăciune. În 1975, ca urmare a construirii hidrocentralei de pe Someș, biserica a fost strămutată în Belișul nou.
Biserica a fost construită de meșteri lemnari de prin părțile Albacului, ajutați de credincioși care au pus la dispoziție lemnul și șindrila necesară.
Construită din bârne de brad tăiate manual la joagăr, biserica are formă de corabie,cu două prispe (una în partea de nord, iar cealaltă pe latura de vest), în stilul bisericilor transilvănene din Munții Apuseni, cu interiorul căptușit cu scânduri, iar exteriorul îmbrăcat cu șindrilă.
O dată la 5 ani, când barajul este curăţat, apare de sub apă vechea biserică de piatră a Belişului.