Descopera muntele si frumoasa statiune din zona Fantanele-Belis, pe trasee spectaculoase care iti dezvaluie peisajul din Muntii Apuseni la fiecare pas. Comuna Belis se afla la poalele masivului Vladeasa, iar aici cei pregatiti sa exploreze gasesc si Pensiunea Vis Alpin, un loc perfect ca baza si loc de relaxare.
Poti alege din traseele din zona Fantanele-Belis in functie de dificultate. Un lucru este sigur si anume acela ca peisajele iti vor taia respiratia la fiecare pas. La final vei avea nu doar fotografii uimitoare, dar si amintiri pe care sa le pretuiesti pentru totdeauna.
Pentru a vizita barajul si lacul Belis – Fantanele, dar si monumentul Crucea Iancului puteti urma un traseu de sase kilometri. Inainte sa plecati la drum este recomandat sa verificati dificultatea fiecarui traseu si sa purtati echipament adecvat.
Traseu: Statiunea Belis -Fantanele – Barajul Fantanele – Casa Pisicii – Monumentul-Crucea lui Avram Iancu
Lungimea: 6 km
Durata: 2 ore
Marcaj: punct albastru
Lacul a fost amenajat între anii 1970 si 1974 la o altitudine de 990 de metri pe cursul râului Someșul Cald și are o lungime de 13 km. A fost creat pe locul fostei comune Belis, iar atunci cand nivelul apei scade ruinele bisericii din Giurcuta de Jos sunt inca vizibile.
Cei cu putin mai mult spirit de aventura pot alege un traseu de dificultate medie si o distanta de aproape noua kilometri.
Traseu: Statiunea Belis -Fantanele – Barajul Fantanele – Poiana Marchis – Dealul Copcea – Statiunea Belis-Fantanele
Lungimea: 8,5 km
Durata: 3,5 ore
Marcaj: punct rosu
Este un traseu in circuit ce presupune urcarea prin padure si traversari prin rau, iar prima oprire este in Poiana Ciunca. Este recomandat ca acesta sa fie parcurs primavara si vara deoarece.
Un traseu recomandat pentru cei care petrec cateva zile in statiunea Belis – Fantanele este cel care ajunge la Manastirea Rasca Transilvana, dar si pe Valea Neagra.
Traseu: Statiunea Belis-Fantanele – Barajul Fantanele – Valea Neagra – Manastirea Rasca Transilvana – Statiunea Belis-Fantanele
Lungimea: 14 km
Durata: 5 ore
Marcajul: punct rosu
Manastirea a fost construita intre 2003 si 2018. Pe 14 octombrie 2018 IPS Arhiepiscop si Mitropolit Andrei impreuna cu PS Episcop Macarie si cu un sobor de preoti si diaconi au savarsit slujba de sfintire a bisericii. Proiectul bisericii-manastirii are ca sursa de inspiratie arhitectura religioasa specifica perioadei lui Stefan cel Mare, respectiv stilul moldovenesc sau stefanian.
De asemenea, mai poate fi vizitată si Cascada Valul Miresei, care se afla la aproape 40 de kilometri de Belis. Este cunoscuta si sub numele de Cascada Rachitele si se afla in versantul estic al masivului Vladeasa, pe Valea Stanciu.
La intoarcere Pensiunea Vis Alpin va asteapta cu o sauna numai buna pentru relaxare.