Cetăţile Rădesei se află la punctul de pornire a Someşului Cald. Peştera se află într-un stadiu avansat de evoluţie, având un portal înalt de peste 15 m şi lat de 7 m, de forma ogivală, în care intră pârâul Rădeasa.
Galeria – untunel lung de 212 m, cu săli de mari dimensiuni şi hornuri ce răzbat în tavanul peşterii până la suprafaţă, lasând să pătrundă în peşteră lumina, se continuă, în aval, cu un canion foarte îngust, lung de circa 50 m.
Peştera poate fi vizitată datorită amenajărilor efectuate (scări de lemn şi podeţe), având un grad de dificultate mediu, dar nu este recomandată pe timp ploios. De asemenea, vă sfătuim să folosiţi surse proprii de iluminat (lanterne, frontale etc.)
Ieşirea din peşteră şi din canionul Rădesei se face în Poiana Rădesei, înconjurată de stânci cu vegetaţie şi pante abrupte, unde pârâul Rădeasa se uneşte cu Pârâul Feredeului, dând naştere Someşului Cald. Cheile şi Valea Someşului Cald oferă privelişti impresionante.
Vă îndemnăm să vizitaţi şi canionul Moloh, Peştera Uscată, Peştera Honu, Peştera Tunelul Mic, precum şi „zidul” de calcar de 110 m al Cuciulăţii peste care se zăreşte creasta ce leagă culmile Piatra Arsă, Piatra Grăitoare, Vârful Briţei şi Piatra Tâlharului, continuând spre Vlădeasa.
Traseul poate fi parcurs cu maşina pe drumuri naţionale, judeţene şi comunale:Beliş – Bălceşti – Dealu Boţii – Doda Pilii – Padiş
Starea drumurilor, eventual alte trasee disponibile se pot verifica în timp real pe www.trafficguide.ro sau pe www.cnadnr.ro
Timp estimat: 50 km – 1 h 15 min.