În anul 1342, după mutarea satului din Goroneţ, a fost construită o primă biserică, din lemn de gorun, pe locul actual numit Preluca Soarelui. Aceasta a dăinuit până în anul 1506, când a fost construită o nouă biserică din piatră pe locul celei vechi. La 17 iulie 1798, biserica ortodoxă din Mărgău a fost distrusă de un trăsnet și a fost refăcută în întregime.
Reconstrucția bisericii a fost începută în anul 1804, lucrăriile fiind finalizate în anul 1835 pe timpul preotului Ioan Ungur senior, autorul Cronicii Mărgăului. Ea este construită din piatră cioplită și piatră de râu clădită, cu turnul-clopotniță construit din grinzi. Zidul de împrejmuire a bisericii și a cimitirului s-a construit în anul 1735. Până în prezent s-au efectuat numeroase lucrări de reparații; cele mai importante datează din anul1879 când a fost refăcut acoperișul (după ce a fost trăsnit a doua oară) și din anul 1995, când a fost refăcută pictura și interiorul bisericii, însă deasupra intrării în biserică există o porțiune a picturii care nu a fost refăcută, aceasta fiind parte din pictura originală a bisericii.
Traseul poate fi parcurs cu maşina pe drumuri naţionale, judeţene şi comunale:Beliş – Călăţele – Buteni – Mărgău
Starea drumurilor, eventual alte trasee disponibile se pot verifica în timp real pe www.trafficguide.ro sau pe www.cnadnr.ro
Timp estimat: 25 km – 35 min