Una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din Romania este zona Muntilor Apuseni, o regiune unde gasim romani care traiesc in sate situate la peste 1.400 de metri altitudine. Oamenii locului au construit in prezent case din lemn si prepara mancaruri care i-au fermecat pe turistii straini care, nu de putine ori, au trecut prin aceasta zona a tarii,
Fauna, flora, relieful si traditiile care inca se pastreaza prin aceste parti, fiind unele din motivele care-l descriu drept un loc pe care niciun turist nu ar trebui sa-l rateze.
De cate ori aveti ocazia, nu ar trebui sa ratati sa va opriti in aceasta zona, primul popas pe care ar trebui sa il faceti fiind in satul Belis. Aici, intre anii 1970-1974 s-a construit barajul lacului de acumulare Belis – Fantanele, o zona in care veti gasi numeroase pensiuni la care va puteti caza. Satul Belis este foarte frumos, si fiind situat pe varful muntelui, linistea, aerul curat si peisajul superb, alcatuiesc reteta perfecta pentru un concediu relaxant.
Parcul Natural Apuseni
Cea mai cunoscuta atractie turistica a Muntilor Apuseni este desigur Parcul Natural Apuseni, una dintre cele mai frumoase zone turistice a tarii noastre. Aceasta zona a fost vizitata de-a lungul anilor, continuand sa surprinda turitii cu peisaje de vis, trasee pline de aventura si obiective turistice unice si valoroase. Parcul Natural Apuseni a fost si premiat ca destinatie turistica de excelenta in cadrul Galei Premiilor EDEN (European Destinations of Excellence) de la Bruxelles, in octombrie 2009. Zona uimeste prin diversitatea faunei, florei si a reliefului, fiind, de altfel, printre ultimele zone naturale de carst impadurit din Europa, de mari dimensiuni. Turistii ajunsi aici dispun de numeroase obiective turistice pe are nu le pot rata.
Complexul carstic Cetatile Ponorului
Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene carstice din Romania, complexul carstic Cetatile Ponorului este apreciat si recunoscut si la nivel european. Pestera isi trage denumirea de la sectorul aflat la suprafata fenomenului carstic: cele trei imense circuri calcaroase. Cetatile Ponorului este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Padis si din Parcul Natural Apuseni, fiind si una dintre cele mai importante pesteri din Romania!
Pestera Ursilor
Impresionanta datorita aglomerarilor de formatiuni speologice, Pestera Ursilor este faimoasa datorita numeroaselor resturi fosile ale ursului de caverna, specie disparuta de peste 15 000 de ani.
Ghetarul de la Vartop
Pestera Ghetarul de la Vartop se afla in comuna Arieseni, judetul Alba, in apropiere de catunul Casa de Piatra si este inclusa in Parcul Natural Apuseni.
In anul 1974, cercetatorii au descoperit in pestera Ghetarul de la Vartop trei urme de hominid. Din pacate, doua dintre urme au fost furate din pestera la scurt timp de la descoperire. In urma studierii urmei ramase, s-a stabilit ca vechimea acesteia este de cel putin 62.000 de ani, fapt ce sugereaza ca ar fi apartinut omului de Neanderthal.
Pestera Ghetarul Scarisoara
Aceasta adaposteste cel mai mare ghetar din Romania, in Sala Mare aflandu-se un impresionant bloc de gheata vechi de aproape 4000 de ani! Pestera impresioneaza si prin avenul care se deschide in padurea aflata la marginea platoului.
Ghetarul Focul Viu
Pestera Ghetarul Focul Viu adaposteste al treilea cel mai mare bloc de gheata fosila din tara (dupa Ghetarul Scarisoara si Avenul Bortig). Pestera este micuta, cu doar doua sali. In zilele senine, cand soarele patrunde prin fereastra de mari dimensiuni creata in tavanul primei sali, decorul devine feeric.
Valea Boga
Valea Boga ne incanta cu salbatice si spectaculoase chei si cascade, toate aflate in Parcul Natural Apuseni: Cheile Vaii Bulbuci, apreciate pentru salbaticia si inaccesibilitatea lor, deopotriva. Cheile Vaii Oselu, asemanatoare unei palnii. In abruptul din Piatra Ciungilor, Valea Oselu a format si o minunata cascada. Cheile Vaii Boga, o zona plina de cascade si abrupturi, lipsita insa de trasee turistice si foarte salbatica.
Piatra Galbenei
Aflata la 1243 m altitudine, Piatra Galbenei, cu latura sa sudica, este un veritabil strajer al Poienii Florilor si al padurilor de fag din zona. Privelistile deosebite pe care le ofera fac din Piatra Galbenei unul dintre cele mai indragite si mai frumoase puncte de belvedere din Parcul Natural Apuseni.
Groapa Ruginoasa
Cu un aspect cu totul deosebit, Groapa Ruginoasa este adesea comparata cu o rana in trupul muntelui. Uriasa ravena are peste 600 m in latime si peste 100 m adancime. Cu pereti inclinati si muchii ascutite, rupturi ruginii si vai stramte intre versantii sai, Groapa Ruginoasa are un aspect de canion, pe fundul torentului. Procesul de eroziune este si astazi foarte activ, dimensiunile gropii crescand constant.
Cetatile Radesei si Cheile Somesului Cald
Pestera Cetatile Radesei se afla la obarsia Somesului Cald, fiind intr-un stadiu avansat de evolutie. Portalul pesterii are peste 15 m inaltime si o latime de 7 m. Pestera este formata dintr-o galerie unica, tip tunel, de 212 m lungime. Salile sunt de mari dimensiuni si au hornuri ce ajung in tavanul pesterii, pana la suprafata. Pestera Cetatile Radesei este amenajata pentru vizitare cu scari de lemn si podete. La iesire din pestera, se ajunge in Poiana Radesei, unde paraul Radesei se uneste cu paraul Feredeului si dau nastere Somesului Cald. Urmand firul apei, Cheile Somesului iti ofera privelisti minunate si puncte de belvedere ce iti taie respiratia.