Rezervaţia naturală Cetăţile Ponorului

Situat pe platoul carstic Padiș (Munții Bihorului) la capătul din aval al Văii Cetăților, la 950 m altitudine, complexul carstic de la Cetățile Ponorului este numit şi Everestul speologiei româneşti, fiind menționat pentru prima data în 1886 de către Nagy Sandor. Zona este cercetată începând cu anul 1929 (R. Jeannel și Emil Racoviță), apoi este explorată de mai multe echipe de speologie – Cluj, Braşov, mai apoi chiar de către o echipă de speologi francezi.

Aflate în partea de nord a Muntilor Bihor, la circa 10-15 km de comuna Pietroasa, zona Padiş. Cetăţile Ponorului au fost declarate rezervaţie naturală încă din 1952. Zona Padişului este constituită din bazinul Cetăţile Ponorului cu o suprafaţă de 36 km pătraţi (incluzând Cheile Galbenei şi Poiana Florilor) la sud-vest şi Cheile Someşului Cald – Poiana Vărăsoaia – Poiana Căciulata la nord.

Cetăţile Ponorului îşi iau numele de la ceea ce s-ar putea considera ca fiind sectorul de suprafaţă al unui  fenomen carstic interesant, care a format 3 cercuri (doline) mari din stânci aşezate într-o depresiune împădurită de 300 m adâncime şi mai mult de 1 km în diametru la nivelul cel mai înalt.

Traseul poate fi parcurs cu maşina pe drumuri naţionale şi judeţene: Beliş – Ciurtuci – Poiana Horea – Padiş – Cetăţile Ponorului (http://www.jeka.ro/Distanta-Belis%20cluj_Cetatile%20ponorului.aspx)

Starea drumurilor, eventual alte trasee disponibile se pot verifica în timp real pe www.trafficguide.ro sau pe www.cnadnr.ro

Timp estimat: 60 km – 1h 50min.

Traseu montan cu marcaje turistice.