Blog

Biserica fortificată de la Văleni

Ridicată în anul 1261 de către călugarii franciscani, ca urmare discutăm despre o biserică iniţial Reformat-Calvină, Biserica fortificată de la Văleni a fostşi este una dintre cele mai frumoase biserici din judeţul Cluj. De la înălţimea de unde se află, lăcaşul de cult oferă o privelişte deosebită asupra zonei.

În 1452, biserica a fost lărgităîn stil gotic, în interior păstrându-se zidurile fără picturi, în tradiţie protestantă, broderiile şi un soi de „căciuli” enorme din spice de grâu, atârnând din tavan, numite „buzakoszoru”, ce simbolizează pâinea (trupul lui Hristos), plafonul fiind compus din casete pictate cu diferite motive.

Biserica este apărată de două ziduri şi de bastioane (ridicate în sec. XVII), graţie cărora biserica a servit apărării localnicilor, inclusiv cu ocazia năvălirii tătarilor. De altfel, cimitirul bisericii adăposteşte osemintele victimelor atacului tătarilor din secolul XVII, mormintele fiind marcate prin stâlpi funerari (răpândiţi printre etnicii romani) fiind sursă de inspiraţie pentru marele sculptor Brâncuşi în realizarea Coloanei infinitului.

Recomandarea cunoscătorilor este să faceţi un traseu pe dealurile de deasupra satului şi a comunei Călăţele, deoarece veţi avea ocazia să admiraţi panorame superbe!

Traseu recomandat cu maşina: Beliş – Mănăstireni-Văleni sau Beliş – Izvoru Crişului-Huedin-Calata- Văleni

Timp estimat: 51 km – 1 h.

Traseul poate fi parcurs cu maşina şi pe traseul:Beliş – Călăţele – Călata – Văleni

Timp estimat: 25 km – 30 min

Starea drumurilor, eventual alte trasee disponibile se pot verifica în timp real pe www.trafficguide.ro sau pe www.cnadnr.ro

ro_RORomână