Blog

Bogatia naturala a Parcului National Apuseni

Romania are numeroase atractii turistice naturale, ce ar trebui mult mai bine promovate peste hotare. Avem un potential turistic imens ce ar putea fi o sursa excelenta de venituri la economia tarii. Una dintre putinele destinatii recunoscute la nivel european ca fiind deosebita, o reprezinta muntii Apuseni cu Parcul National Apuseni. Aceasta este una dintre adevaratele minuni naturale ale Romaniei. Acoperiti de paduri stravechi si dese, muntii ascund sate de basm in vaile lor, unde timpul ramane nemiscat. In casele fermierilor, fructele si legumele sunt cultivate in curtea din spate si transformate in siropuri si gemuri delicioase, in timp ce iarba care hraneste animalele este cosita si uscata cu unelte traditionale, dovedind ca obiceiurile sunt inca o parte din viata de zi cu zi. Unul din aceste sate este Belis, recunoscut deja ca statiune turistica.  Pensiunea Vis Alpin din Belis, ofera cazare la standarde europene si multe experiente ce vor incanta  pe oricine viziteaza aceste locuri mirifice. Pe langa faptul ca experimentezi frumusetea peisajului si te relaxezi facand excursii, de exemplu la Pestera Scarisoara, un magnific ghetar, Muntii Apuseni reprezinta acel loc unde se poate experimenta ospitalitatea autentica romaneasca.

Cu peste 1500 de pesteri, Parcul Apuseni este un paradis pentru exploratori. Hodobana, o imensa galerie subterana, ale carei labirinturi au o lungime de peste 21 km, este o atractie  ce nu trebuie ratata. Un loc etraordinar il reprezinta si Pestera Zgurasti, care adaposteste un lac subteran spectaculos. Aici se afla si Valea Rea, una dintre cele mai importante pesteri din lume, care are peste 35 de tipuri de minerale.

Un alt fenomen unic in peisajul Parcului este Groapa Ruginoasa. Aceasta imensa rapa are aproximativ 450 m si o adancime de peste 100 m. S-a format din cauza eroziunii apei infiltrate in straturile de gresie si argile in nuante de rosu-purpuriu.

Parcul National Apuseni este locul potrivit pentru diverse sporturi montane. Alpinismul, sporturi pe apa, schiul sunt doar cateva exemple ale marii varietati de sporturi practicate in regiune.

De ce mai este acest parc atat de special?

graota muntii apuseniRegiunea este in continua schimbare datorita climatului montan. Parcul gazduieste peste 1550 de specii de plante. Crestele muntilor sunt acoperite de padurile de conifere, in timp ce in vai sunt ciresi salbatici si nuci negri.

Unul dintre cele mai spectaculoase locuri din parc este zona carstica Padis- Cetatile Ponorului. Exista varfuri stancoase abrupte, paraie si pesteri adanci. Recent, au fost descoperite la unele specii antice de animale carnivore, pana acum necunoscute de lumea stiintifica. Aceasta descoperire, impreuna cu un numar mare de ursi, rasi si lupi, fac din zona un habitat real si impresionant pentru animalele salbatice. Turismul in regiune continua sa creasca constant. Parcul National Apuseni merita vizitat si admirat atat de turistii romani, cat si de cei din strainatate. Ofertele de cazare sunt multe, precum cea amintita mai sus si anume pensiunea Vis Alpin din Belis. Cele patru anotimpuri reprezinta un avantaj pentru regiunea Apusenilor. Sezonul turistic cuprinde tot parcursul anului, permitand si reabilitarea si intretinerea rutelor montane si a partiilor de schi.

Asadar, te invitam sa descoperi aceste frumoase locuri, pe care ti le veti aminti o viata intreaga! 

 

en_USEnglish